SØRØYA MATERIAAL TIPS
Ook dit seizoen kreeg het materiaal het weerom extreem hard te verduren. Tonnen vis werden er zowel door de gasten als mezelf gevangen. Dikke kabeljauwen, grove koolvissen en niet in het minst heilbotten van staldeur formaat werden met grote regelmaat gevangen. Helaas gebeurde het af en toe dat er grote zeer grote vissen verspeeld werden. Zowel gebroken hengels, vastgelopen molens of reels en lijnbreuk liggen aan de basis van dit artikel. Nogmaals benadruk ik ” de kans op het vangen van de vis van Uw leven is nergens zo groot als hier bij ons op Sørøya, verspeel deze aub niet door het gebruik van verkeerd of ontoereikend materiaal”.
Zoals de meeste onder U weten ben ik geen reclame jongen en hang ik niet af van 1 bepaald merk. Ik verdien niets aan de materialen en ben dan ook in de mogelijkheid om een volledig onafhankelijk advies te verstrekken. Alle bekende merken hebben wel een topsegment waar goed materiaal tussen zit. Daarom ben ik reeds lang gestopt met te beweren of te denken dat slechts 1 merk het beste zou zijn. Ik probeer en test de beste materialen van diverse (top) merken en combineer deze naar gelang het gebruik. Een zaak hebben ze allen gemeen “kwaliteit kost iets meer”. Inderdaad, het kost een paar euro´s meer om te beginnen. Maar indien je zuinig bent op dit materiaal heb je het voor de rest van je leven.
Voor iedere discipline maken we gebruik van de beste materialen welke de diverse top merken te bieden hebben. De door mij genoemde combinaties drilden probleemloos de dikste kabeljauwen, snelste koolvissen en sterkste heilbotten.
Beslist zijn er nog combinaties van andere merken welke probleemloos het geweld van de grootste heilbotten kunnen trotseren. De door mij opgesomde materialen zijn deze welke ik persoonlijk gebruik en waar ik 100% kan achterstaan.
Heilbot
Het vangen van een heilbot is de droom van de meeste Noorwegen fanaten. Deze prachtige sportvis welke wel 400kg zwaar kan worden spreekt dan ook tot de verbeelding bij de meeste onder ons. Niet enkel de grote, maar ook de mindere exemplaren van slechts een paar kilo geven sport van de bovenste plank. Was het vangen van een heilbot vroeger puur toeval, worden deze de laatste jaren, speciaal in het noorden meer en meer gevangen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat we nu heel andere methodes gebruiken dan pakweg een jaartje of 10 geleden. Toen werd er bijna uitsluitend met pilkers en gummymaks als bijvanger gevist. De tijden zijn veranderd, nu word er overwegend met kunstaas gevist. Ook word er bijna niet meer op garnalen gevist. Er verdween vroeger namelijk veel heilbot – broed in de netten van de garnalen vissers. Een activiteit welke rond Sørøya helemaal gestopt is en wat we goed merken aan het groeiende heilbot bestand.
De beste kans maak je op vlakke plateaus met een zand/kiezel bodem welke omgeven zijn door diep water, steile kanten of onderwaterbergen.
Ook al zie je soms helemaal geen vis op de visvinder zijn deze stekken zeker het proberen waard. Ondanks het soms( op dat ogenblik ) ontbreken van aasvis zijn sommige van deze plateaus echt geliefd bij heilbotten.
Het jachtpatroon van heilbot is zeer afhankelijk van de stroming. De beste aas periodes vallen meestal op de momenten dat er een aardige stroming loopt. Niet enkel vissen we dan een groter gebied af, het aas heeft dan ook een veel mooiere actie. Maar… het is en blijft vissen. Ik heb ook al diverse mooie heilbotten gevangen, pal op de kentering. Vang je een heilbot dan is de kans groot dat er meerdere in het gebied jagen en je meerdere aanbeten kan verwachten. Ook als je er eentje mist moet je zeker ff door vissen. Dwz, zodra hij los schiet onmiddellijk het aas terug een paar meter laten zakken en opnieuw doorvissen. De kans dat hij het aas opnieuw pakt is zeer groot.
De beste methode om gericht op heilbot vissen is het actief binnen vissen van kunstaas of slepen met grote aasvissen. Hiermee bedoel ik aasvissen van 1 á 1,5kg. Bij aasvissen van dit formaat monteren we steeds een extra staartdreg van goede kwaliteit, bvb een VCM Perma Steel dreg. Let wel dat deze de actie van het aas niet verstoord. Zeer goed voor deze manier van vissen zijn de “ Halibut Anti Twist Rig van Kinetic“.
Deze zijn verkrijgbaar in 250 – 300 en 350gr. Hoe lichter de jigkop of sleeplood, hoe beter de actie van het aas. Een gouden regel is ” pas het gewicht aan, aan de stroming”. Dwz dat je steeds het gewicht moet gebruiken waarmee je net de bodem houd. Ik zie regelmatig vissers welke gewichten gebruiken waarmee ze zeer goed aan de bodem blijven, of beter gezegd, ” de helft te zwaar zijn voor het moment”. Zeg ik er wat van reageren ze dat het de moeite niet meer is om te veranderen want dat de stroming er zo dadelijk gaat inkomen. Fout !! Het scheelt echt aan vis als je het gewicht aanpast.
Vis je met een shad let er dan op dat je NIET !! steeds bij de bodem vist. Belangrijk is dat je alle lagen afvist en dit in een afwisselend tempo. Ook is het van belang dat je af en toe ff stopt en de shad een sec of 10 onbeweeglijk laat hangen. De meeste van de door mij gevangen heilbotten namen het aas net op dit moment of op het ogenblik dat ik het opnieuw begon binnen te vissen.
Ook het werpen met shads levert goede resultaten op. Zeker op momenten dat er weinig stroming staat. Werp 30 á 40m stroomafwaarts en laat de shad zakken tot bij de bodem. Zodra deze de bodem bereikt heeft vissen we deze op dezelfde manier binnen . Ook hier lassen we af een 10sec pauze in. Het gebeurt regelmatig dat een heilbot het aas tot bij de boot volgt. Zie je dat het aas gevolgd word dan zeker niet stoppen met draaien. Ook al heb je nog maar een paar meter te gaan is het best dat je ff versneld om alsnog het rover instinct van de heilbot te activeren. Ben je bijna boven, dan pas terug een m of 20 / 30 laten zakken en opnieuw proberen.
Materiaal voor het vissen op heilbot:
Gezien de ervaring van de voorbije seizoenen kunnen we stellen dat volgende combinaties best uit de test kwamen.
Hoofdzakelijk verticaal vissen met shads
Bovenstaand set, WFT Go Norht hengel in combinatie met een WFT 10000 Pro Salt molen waarop WFT 22 of 32 KG Strong lijn, is de combinatie welke mij het meest imponeerde. Dit set drilde vorig seizoen zonder problemen ontzettend veel heilbotten waarvan diverse in de + 50kg klasse. Daarom heb ik besloten om in de toekomst voornamelijk dit set te verhuren bij mij aan boord. Zie een van deze mooie drils hier.
Westin 3776 Boat 20 – 30 lb in combinatie met een Jigging Master PE-4 of PE-6 reel voor het verticaal vissen met shads of aas.
Voor het werpen met zware shads.
WFT International Oceanfichter in combinatie met de WFT 10000 Pro Salt molen waarop WFT 22 of 32KG Strong. Persoonlijk gebruik ik 22KG maar ik houd van extreem licht vissen en vis alle dagen wat betekent dat ik het niet erg vind om misschien een mooie heilbot te verliezen vanwege ” te licht”. Voor deze welke enkel een weekje gericht op heilbot vissen wil ik 32KG aanbevelen.
Westin 3776 Popping 100 – 180gr in combinatie met een VanStaal VS 250 molen.
Daar we bij het gericht op heilbot vissen ook exemplaren van ver over de 100kg kunnen verwachten is hier enkel het beste van het beste goed genoeg en gebruik ik persoonlijk voor deze visserij enkel WFT en VanStaal molens of Jigging Master reels. Zowel de WFT 1000 Pro Salt, de VS 250 molen en Jigging Master PE-4 /PE -6 reels drilden zonder moeite de zwaarste heilbotten. Geen moment haperde de slip welke menigmaal het geweld van een + 50kg heilbot moest trotseren. Deze molens / reels zijn rasechte werkpaarden welke het best tot hun recht komen als ze zwaar, zeer zwaar belast worden.
Vorig seizoen werden de meeste heilbotten bij mij aan boord gevangen met de Noorwegen Stager, Sanders en Rumble shads. Deze samen met de Cutbaits waren weerom favoriet.
Kabeljauw
Kabeljauw is een zeer belangrijke vis in noord Noorwegen. De kabeljauw visserij heeft hier dan ook een zeer lange traditie.
Het vissen op kabeljauw word onderverdeelt in twee categorieën. Namelijk de zomervisserij op de plaatselijke kabeljauw. Of de wintervisserij op de zogenaamde ” Skry”.
Zowel kabeljauw als skry kan in het noorden zeer zwaar worden. Er worden door de beroeps dan ook regelmatig exemplaren van over de 40kg gevangen en dit seizoen ( 2013) werd er eentje aangevoerd welke 182cm lang was en zo maar ff hele 80kg woog. Zie hier het verslag in de media van deze extreem zware kabeljauw.
Zelf ving ik in 2009 het toenmalig nieuw Europees rec met een kabeljauw van 39kg en Michael Eisele ving het voorbije seizoen bij ons het wereld record kabeljauw met een vis van zo maar ff 49kg. Nergens in Noorwegen vangen sportvissers zoveel exemplaren van over de 20 kg of zelfs over de 30kg als hier bij ons op Sørøya.
Zomervisserij
Kabeljauw kan je zowat overal verwachten. De beste resultaten zijn over het algemeen rond onderwater-bergen, waar je zeker ook op de top moet proberen. Plateaus welke omgeven zijn door diep water met een bodemstructuur welke uit steen bestaat. De aanwezigheid van grote hoeveelheden kleine koolvis verhoogt de kansen aanzienlijk. Op zulke momenten gebruik je best een koolvis als aas welke je een metertje of 10 onder de school koolvis aanbied.
Wil je veel vangen is vissen met pilkers + bijvangers de beste methode. Pilkers gaande van 80 tot 500gr in combinatie met max twee bijvangers leveren het meeste vis op. Vis je gericht op groot dan levert het vissen met shads zoals de Rumble Shads, Big Bob, of Cutbaits het beste resultaat.
Je vangt dan minder, maar meestal wel grotere exemplaren. En uiteraard het vissen met een ganse koolvis. Ook hier is de gouden regel ” steeds zo zwaar vissen dat je aas net de bodem houd”.
In tegenstelling tot de Noordzee waar kabeljauw steeds bij de bodem gevangen word kan je bij ons de kabeljauw op alle lagen verwachten. Vis je met een shad dan laat je deze afzinken tot op de bodem. Even de bodem een keertje of 2/3 aantikken en vervolgens rustig beginnen binnen vissen. Hoe rustiger des te beter en dit zonder de klassieke pilk beweging. Voel je dat een vis het aas genomen heeft, blijf je gewoon rustig doordraaien tot je hengel echt krom gaat staan. Dan pas aanslaan!!! Sla je vroeger dan sla je gegarandeerd mis. Dit om dat bij het eerste contact wat je voelt de vis gewoon op de staart van de shad hangt. Het is ff wennen om je te bedwingen, maar het levert wel de meeste grote vissen op.
Bij het vissen met koolvis als aas moet je Uw reel of molen openzetten en je duim gebruiken om het aflopen van het spoel te voorkomen. Voel je dat het aas genomen word dan geef je langzaam en zonder schokken lijn terwijl je rustig tot 20 telt. Dit om de vis de kans te geven om te slikken. Vervolgens zet je Uw reel/molen dicht , haal voorzichtig wat lijn binnen tot je contact voelt en sla je krachtig aan. Denk er aan om steeds een voorslag van minstens 1,5m nylon 0,90 / 1mm te gebruiken. Dit om te voorkomen dat je dynema beschadigd word door de rotsachtige bodem. Ook is de kans op heilbot steeds aanwezig. Zonder voorslag maak je echt geen kans tegen deze prachtige sportvis.
Wintervisserij op Skry
Skry is kabeljauw uit de Barentzee welke in de wintermaanden langs de kust van noord Noorwegen komt om kuit te schieten. Deze komt in enorme scholen uit de Barentzee welke zich in de buurt van Sørøya verdelen in diverse kleinere scholen. In het verleden was het steeds zo dat de grootste school door trok naar de Lofoten en de 2e grootste hier bij ons op Sørøya de Breivikfjord in trok. De laatste jaren heeft deze trend zich veranderd. een en ander zal wel met de klimaatsverandering te maken hebben. Feit is dat nu het gros van de skry de Breivikfjord in trekt en er een kleiner gedeelte als vanouds door trekt naar de Lofoten.
Dit maakt dat een groot gedeelte van de beroeps uit de Lofoten nu tijdens het skry seizoen bij ons op Sørøya komen vissen. Gewoon om dat ze momenteel hier veel meer vangen en slechts 10 minuutjes moeten varen.
Het skry seizoen begint half/einde februari en duurt meestal tot midden/einde april. In deze periode is er een ongekende hoeveelheid vis in de Breivikfjord aanwezig.
Wil je echt groot vangen in deze periode vis je best in de bovenste of buitenste lagen van de school. Daar zitten meestal de grootste exemplaren. Pers vermoed ik dat de grote exemplaren zich daar ophouden om dat ze niet zo snel zijn als de kleine exemplaren in de school welke vermoedelijk het aas voor hun neus wegkapen.
Wil je veel vangen is vissen met pilkers + bijvangers de beste methode. Pilkers gaande van 80 tot 500gr in combinatie met max twee bijvangers leveren het meeste vis op. Wel vang je dan ook veel kleine vissen. Vis je gericht op groot dan levert het vissen met shads zoals de Big Bob, Slim Jim, Scary Jerry of Cutbaits het beste resultaat.
Je vangt dan minder, maar meestal wel grotere exemplaren.
Pers vis ik nooit op kabeljauw of Skry met Pilkers maar gebruik enkel shads.
Bij het vissen met shads gebruik is het aanbevelen om een stinger te gebruiken.
Vis je met een shad dan laat je deze afzinken tot op de bodem. Even de bodem een keertje of 2/3 aantikken en vervolgens rustig beginnen binnen vissen. Hoe rustiger des te beter en dit zonder de klassieke pilk beweging. Voel je dat een vis het aas genomen heeft, blijf je gewoon rustig doordraaien tot je hengel echt krom gaat staan. Dan pas aanslaan!!! Sla je vroeger dan sla je gegarandeerd mis. Dit om dat bij het eerste contact wat je voelt de vis gewoon op de staart van de shad hangt. Het is ff wennen om je te bedwingen, maar het levert wel de meeste grote vissen op.
Zeer belangrijk tijdens het skry vissen is dat je zeer rustig drilt. Zeker de echte grote exemplaren welke vol kuit zitten moeten voorzichtig behandeld worden zo dat ze ongeschonden terug kunnen. Tevens kan ik vermelden dat zowel het NL – B – CH – S – DK – CZ – LT – RUS – SK record kabeljauw op Sørøya gevangen werden. Ook werd het Europees record kabeljauw reeds 3x hier bij ons verbetert waaronder 1x door ondergetekende met een vis van 39kg. En dat het huidige wereld record zijnde een kabeljauw van 47kg ook bij ons gevangen door een van mijn gasten ” Michael Eiselen”
Materiaal voor het vissen op Skry en grote kabeljauwen:
WFT Go Norht hengel in combinatie met een WFT 10000 Pro Salt molen waarop WFT 22 of 32 KG Strong lijn, is de combinatie welke mij het meest imponeerde. Dit set drilde vorig seizoen zonder problemen tonnen kabeljauw waarvan de meeste in de +20kg en zelfs de +30kg klasse. Daarom heb ik besloten om in de toekomst voornamelijk dit set te verhuren bij mij aan boord.
Kinetic / Westin 3776 of Boat 20 – 30 lb of Kinetic / Westin Dynamic Boat 20-30lb in combinatie met een Jigging Master PE-4 of PE-6 reel.
WFT 30 lb Sørøya Special in combinatie met een WFT Deep Water reel Of de WFT 30W Blue Water Reel.
Zowel de Slim Jim, Crazy Daisy als de Big bob vingen ongekend goed.
Voor deze welke liefst met pilkers vissen zijn de Eisele Pilkers gaande van 90 tot 300gr,Stingsilda´s 200 tot 400gr en de 500gr Jökelpilk van Sølvkroken beste keuze.
Pilkers kan men netjes opbergen in de Team Eisele pilkertas terwijl de rest mooi plaats vind in de Sølvkroken Luxe Combitas
Deze tas bied trouwens plaats genoeg voor het materiaal vd ganse groep. Meestal word er in groepen van 3 of 4 pers gevist. Allen hebben meestal hetzelfde materiaal bij en allen hebben ook hun eigen tas bij. Dat neemt in principe veel te veel plaats in aan boord van de boten. Daarom best 1 Luxe Combitas voor de ganse groep en ieder zijn pilkertas.
Zeker een aanrader voor het overzichtelijk opbergen is de Meiho Versus VS 3080 Box. Persoonlijk heb ik deze box reeds 8 jaar aan boord en ben er uiterst tevreden mee.
Koolvis
Koolvis is een geweldige sportvis welke tijdens de zomermaanden in grote aantallen voorkomen.
Wil je snel wat kleinere koolvissen vangen welke je als aas wil gebruiken kan dit best met een haring paternoster of klein pilkertje langs de toppen van de talrijke onderwaterbergen. Grote exemplaren vind je meestal op een diepte van tussen de 80 en de 150m langs de steile kanten in de Sørøy Sunde.
Best zijn hier slanke pilkers of kunstaas van tussen de 150 en de 300gr welke we zeer snel binnen vissen.
Materiaal voor het vissen op grove koolvissen:
WFT Penzil BC hengel in combinatie met WFT Penzil BC reel
WFT Charisma Power hengel in combinatie met WFT Pro Salt molen waarop 22Kg strong lijn.
Westin Dynamic Powercast 8 – 10 lb — WFT 50 – 190gr Charisma senso pilk in combinatie met Vanstaal VS 150 .
Zeewolf
Ook deze komen veelvoudig voor op Sørøya. Zowel het Belgische , NL, Europees en zelfs wereldrecord zeewolf werden er gevangen onze gasten.
Zeewolf aast niet enkel wanneer hij honger heeft, maar valt het aangeboden aas ook aan uit agressie. Dit maakt dat hij zeer makkelijk te vangen is.
Dwz dat hij alles aanvalt wat beweegt. Wolven vind je in de zomer op rotsbodem bij een diepte van tussen de 20 en de 40 meter. Vis je gericht op zeewolf houd je best ook je dieptemeter in de gaten. Snel zal je merken dat ze die bepaalde dag steeds op dezelfde diepte actief zijn. Vang je ze bv op 25m dan kan je er bijna zeker van zijn dat je die dag de meeste wolven tussen de 22 en de 27 a 28m zal vangen. Het verschil van wel of niet vangen ligt meestal tussen een meter of 5. De volgende dag zitten ze misschien op 30m, probeer dan tussen de 27 en de 32 a 33m.
Bij het vissen op Zeewolf gebruiken we steeds een strip natuurlijk aas zoals bv koolvis of schelvis welke we aanbieden aan een onderlijn van 15 0f 20cm welke we aan een pilker of sleeplood bevestigen. Wel goed en regelmatig met het lood op de bodem tikken zodat het goed wat herrie maakt om de agressie van de wolf te activeren.
Zeewolf is echt geen sportvis en geeft zich snel gewonnen. Eens aan boord word hij pas wakker en bijt naar al wat hij te pakken krijgt. Behandel deze met respect en wees zeer voorzichtig wanneer je hem onthaalt. De sterke bijtspieren en tanden hebben echt geen moeite om je vinger er af te bijten. Wees gewaarschuwd.
Roodbaars
Roodbaars is een zeer smakelijke vis welke voornamelijk op grote diepte leeft. Gezien we hier over dieptes van tussen de 180 en de 350m praten werd er in het verleden weinig of niet op roodbaars gevist. Dit veranderde in 2007 toen een Zweedse sportvisser bij ons op Sørøya een nieuw wereldrecord roodbaars ving met een vis van 8,8kg. Een wereldrecord welke opnieuw op Sørøya op dezelfde stek in 2008 verbeterd werd door de in Noorwegen woonachtige Martin Wijninga met een vis van 9,2kg. Zelf ving ik op die stek in 2009 het Belgisch record roodbaars met een baars van 8,5kg.
Deze grote exemplaren vinden we op dieptes tussen de 180 en de 350m. Best langs kanten of toppen begroeid met koraal. Koralen zien er op de visvinder uit als grote bloemkolen. Vind je zulke stekken ( onze gasten krijgen uiteraard de posities ) dan zitten er gegarandeerd grote baarzen in de buurt. In tegenstelling tot wat de meeste sportvissers meestal denken houd roodbaars zich niet enkel vlak bij de bodem op. Je vind deze meestal tussen de 20 en de 40m boven de bodem of koraal riffen.
In samenwerking met WFT heb ik voor deze visserij de Marc´s Mission Red Rig ontwikkeld.
Deze montage is 7m lang en voorzien van 5 haken. Bij de bovenste twee gebruiken we een shad terwijl we op de drie onderste een reep koolvis binden met bind elastiek .
Zelf gebruik ik voor deze visserij een reep van 17 a 20cm koolvis welke 5cm breed is, spits uitloopt en waar ik de laatste 3cm het vlees van het vel haal zo dat het aas mooi beweegt in de stroming.
Materiaal voor het vissen op roodbaars
Voor het vissen op grote dieptes best de WFT 500-200gr Mission Red hengel of de WFT 300-1600gr Electra Speedjig hengel.
Beide hengels in combinatie met de WFT Electra 1200 HP Mission Red of de WFT Electra Pro 700PR HP reel. Afhankelijk van de wind en stroming gebruik ik lood van het type Lumo Deep gaande van 750 tot 1500gr of Non Toxix Sinkers van 250 tot 1000 gr.
Gemiddeld vis ik met of zonder klanten ongeveer 200 dagen per jaar. Vang ongekend veel en grote vissen. En helaas voldoet het materiaal niet altijd. Steeds zijn het de grootste vissen welke verspeeld worden. Daarom wil en kan ik enkel datgene aanbevelen waar ik de beste ervaring mee heb en waar ik zelf mee vis. Materiaal waarvan ik weet dat het je nooit in de steek laat. Materiaal voor de extreme vissers op zoek naar die ultieme vis. Lang heb ik gezocht en ontelbare combinaties getest, eindelijk heb ik de juiste gevonden.
Alle genoemde combinaties vind je, of kan je bestellen bij havfiskeshop-nl
info@soroyafishing.com
soroyafishing@gmail.com
Of telefoneer +47 99346673
Met vriendelijke groeten,
Marc